Tejfölös, mustáros marhatokány kapros, juhtúrós galuskával


Hozzávalók
a tokányhoz:
1-1,1 kg marhanyak (lábszár vagy lapocka is lehet), 2-3 közepes fej (25 dkg) vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 kiskanál pirospaprika, 2 dl száraz fehérbor, kb. 2 kiskanál só, 1 púpozott mokkáskanál frissen őrölt fekete bors, 2-3 kiskanál mustár, 5 evőkanál tejföl, 1 kis csokor petrezselyem
a kapros, juhtúrós galuskához:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 6 tojás, kb. 40 dkg finomliszt, 20 dkg juhtúró, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor kapor, só, 2 evőkanál olaj

1. A húst a kisujjnyinál kicsit kisebb csíkokra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Utóbbit egy lábasban vagy nagy serpenyőben, a megforrósított zsíron, 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk, a húst rádobjuk, és keverve-rázogatva 7-8 perc alatt fehéredésig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, összeforgatjuk, a bort ráöntjük. 2 kiskanálnyi sót szórunk bele, kissé megborsozzuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 30 perc alatt puhára pároljuk, ha kell, közben elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk.
2. Amikor a hús puha, levét a mustárral és a tejföllel ízesítjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Kapros, juhtúrós galuskával tálaljuk, amit azalatt főzünk meg, mialatt a hús puhul.
3. Ehhez egy lábasban kb. 2,5 liternyi vizet fölforralunk, 2 kiskanál sót szórunk bele. A vajat éppen csak fölolvasztjuk, de ne legyen túl meleg! A tojásokat egy tálban elhabarjuk, majd a vajjal, a liszttel és a juhtúróval jól összedolgozzuk. A zúzott fokhagymával és a finomra aprított kaporral fűszerezzük, kissé megsózzuk. A hagyományos galuskához hasonlóan forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha mind feljött a víz tetejére, a forrástól számított 5-6 percig főzzük. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, az olajjal összekeverjük.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 996 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.