Krémes, szilvás kocka


Hozzávalók:
kb. 1,4 kg szilva, 3 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 púpozott evőkanál kristálycukor, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
a tésztához:
6 tojás, 1-2 csomag vaníliás cukor, 24 dkg kristálycukor vagy porcukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 24 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, fél mokkáskanál só, 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 evőkanál tej
a krémhez:
2 csomag (2×40 gr.) főzni való vaníliaízű pudingpor, 5 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
6-8 dkg reszelt étcsokoládé

1. A szilvát megmossuk, félbevágva kimagozzuk. Egy nagy tepsire sütőpapírt  borítunk, a vajjal vagy margarinnal megkenjük, a zsemlemorzsával behintjük. A fél szilvákat üregükkel felfelé rárakjuk, a cukorral összekevert fahéjjal meghintjük.
2. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral krémesre keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott vajat belecsurgatjuk. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk. Felét a cukros tojássárgájához szitáljuk. A hab felét rárakjuk, a többi lisztet rászitáljuk, összeforgatjuk, végül belekeverjük a maradék tojáshabot. Háromnegyedét egyenletesen a szilvára simítjuk. A többi piskótamasszát a kakaóporral megfestjük, a tejjel lágyítjuk, a többi tésztára csurgatjuk, és egy kicsit bele is keverjük, hogy szép „cirmos” legyen. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 percig sütjük. Ha kész, gyúrólapra borítjuk, tetejéről a sütőpapírt lehúzzuk.
3. A krémhez a vaníliás pudingporból a tejjel és a kristálycukorral sűrű krémet főzünk, hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, keverjük habosra, majd az ugyancsak szobahőmérsékletű krémhez kanalazzuk, és jól kikeverjük. Egyenletesen a szilvára simítjuk. A tetejére csokoládét reszelünk és behűtjük, hogy szeletelni lehessen.
4.Kockákra vágva tálaljuk.

Kb. 28 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 225 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.