Ecetes, hagymás burgonyasaláta (krumplisaláta)

Ecetes, hagymás burgonyasaláta

Hozzávalók:
1 kg lehetőleg egyforma nagyságú nem szétfövő burgonya (legjobb a kiflikrumpli), só, 3 közepes vörös- vagy lilahagyma, 5 dl víz, 3 evőkanál porcukor, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál olaj

1. A burgonyát alaposan megmossuk. Lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje és 1 kiskanál sót szórunk bele. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon puhára főzzük. Akkor jó, ha hústűvel a közepét könnyedén átszúrhatjuk, de vigyázzunk, mert ha túlfőtt, nem lehet később szeletelni!
2. Ezután leszűrjük, és így hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert ha hideg vizet öntünk rá, hogy lehűljön, a burgonya „elázik”, vízízű lesz. Amikor teljesen kihűlt meghámozzuk, 3 milliméter vastag karikákra vágjuk.
3. Amíg a burgonya fő, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük – erre a célra az uborkagyalu is megfelel – és gyűrűire szedjük. Ha a burgonya kicsi, a hagymát féltőre vágjuk. 1 kiskanálnyi sóval megszórjuk, majd úgy 30 percig állni hagyjuk. Úgy ahogy van, azaz levével együtt átöntjük egy tálba és az időközben fölkarikázott krumplit hozzáadjuk.
4. A vizet megforrósítjuk (kb. 60 fokosra), a porcukorral meg az ecettel ízesítjük, megborsozzuk, az olajat hozzáadjuk. Azon melegében (ezért hőálló a tál) a hagymás burgonyára öntjük. Azért melegen, mert amíg hűl, a burgonya jobban magába szívja az ízeket. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrényben 1 napon át érleljük.

Jó tanács
– Vöröshagyma helyett póréhagymával vagy újhagymával is készíthetjük.
– Fölaprított petrezselyemmel és metélőhagymával is fűszerezhetjük.
– Még ízesebb lesz a saláta, ha egy kisebb, meghámozott zellergumót sós vízben vagy húslevesben puhára főzünk, vékonyan fölszeleteljük, és a burgonyával meg a hagymával együtt a salátába rétegezzük.
– Karikákra szelt virslit is rétegezhetünk bele.
– Azért fontos, hogy a burgonyák egyformák legyenek, mert így főnek meg egyszerre.
– A burgonya csak akkor szeletelhető szépen, ha nem főzzük szét. Ezért inkább kicsit keményre főzzük, mint túl puhára.
– A majonézes burgonya is sokkal ízesebb, ha először ecetesen elkészítjük és áll 1 napot. Másnap csak le kell szűrni, majd a majonézzel összekeverni.
– Piacokon kapni kifliburgonyát, ez különösen jó salátának.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + érlelés
Egy adag: 1522kJ/364 kcal
7,1 g fehérje • 5,6 g zsír • 71,2 g szénhidrát • 6,2 g rost • 0 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.