Kellel bélelt dagadó

Kellel bélelt dagadó
Hozzávalók:
80 dkg sertésdagadó, só, őrölt fekete bors, 6 evőkanál olaj
a töltelékhez:
60 dkg kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 2 tojás, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista

1. A dagadót megmossuk, leszárogatjuk, majd középen, hosszában felszúrjuk, és a rést ujjainkkal kitágítjuk. Kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk, félretesszük.
2. A töltelékhez a kelt kitorzsázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A leveleket – miután vastag erüket kivágtuk – kisujjnyi széles csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a forró olajon üvegesre sütjük. A kelt beledobjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Fél deci vizet aláöntve, lefödve, kis lángon puhára pároljuk. A tűzről levéve a felvert tojást belekeverjük, a paprikakrémmel tüzesítjük.
3. Ezt a párolt kelt a dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel lezárjuk. Az olajat megforrósítjuk, a pecsenyét körös-körül megpirítjuk benne. Egy kis pohár vizet öntünk alá, tepsibe átszedjük.
4. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 1,5 óra alatt pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta megöntözzük, többször megforgatjuk. 10 percnyi pihentetés után fölszeleteljük. Zsírjából egy kevés sűrített paradicsommal és liszttel, vízzel hígítva és enyhén sózva pecsenyelevet főzünk, külön tálaljuk a húshoz. Nem igényel külön köretet.

Jó tanács
– Aki paleo étrendet tart, zsírral készítse és ne főzzön pecsenyelevet hozzá, miként a lisztérzékenyek sem.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 15 perc
Egy adag: 802 kcal • 43,4 g fehérje • 65,7 g zsír • 9,3 g szénhidrát • 4,2 g rost • 281 mg koleszterin