Mákos, meggyes morzsatorta

Mákos, meggyes morzsatorta
Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt (még jobb, ha a fele rétesliszt), 1 kiskanál sütőpor, késhegynyi só, késhegynyi őrölt fahéj, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojássárgája
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
2 tojásfehérje, 6-8 evőkanál kristálycukor, 20 dkg őrölt mák, maréknyi mazsola, 80 dkg magozott meggy (idényen kívül ugyanennyi fagyasztott vagy befőtt is lehet), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

1. A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a porcukorral összeforgatjuk. A hideg vajjal (margarinnal) és a tojássárgájával elmorzsoljuk. Egy 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát margarinnal kikenünk, és a morzsalékos tészta felét egyenletesen beleszórjuk, egy kicsit belenyomkodjuk.
2. A töltelékhez a tojásfehérjéét kemény habbá verjük, a végefelé 4-5 evőkanál cukrot is hozzáadunk. A mákot és a mazsolát óvatos mozdulatokkal a cukros habba forgatjuk, majd elsimítjuk a tésztán. A maradék tészta felét, úgy, hogy lehetőleg mindenhová jusson, egyenletesen a mákra szórjuk – morzsoljuk.
3. A meggyet jól lecsöpögtetjük (ez a befőttnél illetve a szobahőmérsékleten fölengedett gyümölcsnél a legfontosabb), a maradék 2-3 evőkanál cukorral és a fahéjjal összekeverjük, és szép egyenletesen a tésztára rakjuk. A maradék tésztát egyenletesen rászórjuk, rá- morzsoljuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 50-60 percig sütjük. Ha a végefelé a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Jó tanács
– A meggyhez 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet (kekszmorzsát) is keverhetünk, hogy a gyümölcs sülés közben kioldódó leve biztosan ne áztassa el a tésztát.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 386 kcal