Zöldbabfőzelék

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
1 kg zöldbab – mindegy hogy sárga- vagy zöldhüvelyű (fagyasztott is lehet), 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista (ez el is maradhat), 5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál finomliszt (Graham-liszt is lehet), 1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 2 dl tejföl, egy kevés 10%-os ételecet

1. A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. Mindkét végüket levágjuk, leszálkázzuk, majd 2 centis darabokra vágjuk, egy lábasba rakjuk. 1 liternyi vizet ráöntünk, nagy lángon fölforraljuk.
2. Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük. Lefödve, kis lángon 20-25 perc alatt puhára főzzük.
3. Rántást készítünk, vagyis egy serpenyőben az olajon a lisztet kevergetve kb. 2 perc alatt kissé megpirítjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, és ha kihűlt, a tejföllel meg pár csepp ecettel összekeverjük.
4. A bab forró levéből egy merőkanálnyit a rántásba merünk, simára dolgozzuk, a lábasba öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt a főzelék kellően besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük.

Jó tanács
– Fagyasztott vagy konzervbabból is készülhet. Az előbbit fagyosan is a vízbe tehetjük, főzni csak kb. 5 percig kell. A konzervet levével együtt öntjük a lábasba, és csak annyi vízzel egészítjük ki, hogy 1,2 liternyi legyen. Amint fölforrt, már be is ránthatjuk, ezért ezt (mármint a rántást) előre el kell készíteni.
– A főzeléket sok helyen főzik pirospaprika nélkül, „fehéren” is.
– Júniustól augusztus közepéig friss babból, az idényen kívül fagyasztottból vagy befőttből főzhetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 375 kcal • fehérje: 10,2 gramm • zsír: 23,8 gramm • szénhidrát: 29,9 gramm • rost: 8,1 gramm • koleszterin: 30 milligramm