Császárgombaleves – készítette a Palóc Grillszövetség, Bozsik László vezetésével

Császárgombaleves
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, jó 1 evőkanál sertészsír, 4 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 kg császárgomba (császárgalóca), só, frissen őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem, jó maréknyi laskatészta

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy bográcsban vagy a tűzhelyen egy fazákban, a kissé megforrósított zsíron kevergetve aranysárgára pirítjuk. 2,5-3 liter vízzel fölöntjük, fölforraljuk.
2. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, a levesalapba rakjuk, és kb. 25 perc alatt ropanósra főzzük.
3. A császárgalócát megtisztítgatjuk, vékonyan fölszeleteljük, a zöldséges lébe rakjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Néhány percnyi főzés után belerakjuk a laskatésztát, és többször belekeverve kb. 10 percig főzzük, ezalatt minden alkotója tökéletesen megpuhul. Ezt a gombától aranysárgára színezett, zamatos levest megkóstoljuk, ha kell utánafűszerezzük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 132 kcal • fehérje: 9,7 gramm • zsír: 3,1 gramm • szénhidrát: 16,1 gramm • rost: 6,5 gramm • koleszterin: 7 milligramm