Ludaskása


Ludaskása1
Ludaskása2
Ludaskása3
Ludaskása4
Hozzávalók:
2-2 libacomb, -zúza és -nyak, 1 nagyobb vöröshagyma, 8 evőkanál olaj, só, 1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál majoránna és őrölt fekete bors, 30 dkg rizs (legjobb a fényezetlen „A” rizs), fél kiskanál só, 1-1 nagyobb paprika és paradicsom

1. Az összes húst megmossuk, majd következik az étel elkészítésének „rázós” része: ezek előkészítése. A combokról a bőr és a hús közé nyúlva a bőrt ujjunkkal lefejtjük. Ezután volt bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, majd apró vágásokkal, szorosan a csont mellett haladva kifilézzük.
2. A zúzákat lapjában félbehasítjuk, majd miután a belső hártyát a benne lévő ételmaradékkal együtt kikapartuk belőlük, meleg vízzel jól megmossuk, és a combhússal együtt 2 centis kockákra vágjuk.
3. A nyakat, miután a bőrt lefejtettük róla, csontostul 2-3 centis darabokra vágjuk. Bárd hiányában ez úgy a legköny-nyebb, ha a nagykést ráillesztjük és ráütünk a tetejére.
4. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban a fele olajban, közepes lángon 2 perc alatt megfonnyasztjuk. Az előkészített húsokat rádobjuk, kevergetve 4-5 perc alatt fehéredésig sütjük. 1 csapott kiskanálnyi sóval megszórjuk, kb. 3 deci vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára pároljuk.
5. A sárgarépát meg a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, 1-1,5 centis kockákra vágjuk és a fölaprított petrezselyemmel együtt a húshoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, megborsozzuk, lefödve további kb. 20 perc alatt együtt puhára pároljuk.
6. Közben az átválogatott, megmosott rizst a maradék olajban, lábasban kevergetve megforrósítjuk, majd 5 deci forrásban lévő vizet öntünk rá. A zöldséges libaragut belekeverjük, ahogyan a kicsumázott és kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot is. Ha fölforrt, fél kiskanál sóval ízesítjük, lefedjük, kis lángon 10 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva, szorosan letakarva – a fedő alá megnedvesített konyharuhát is terítünk – 15 percig pihentetjük, így a gőzben teljesen megpuhul.

Jó tanács
– Nem baj, ha a filézés nem sikerül túl szépen, mert a csontot lefagyaszthatjuk, és ha összejött egy adagra való, levest főzhetünk belőle.
– A ludaskása másik, elsősorban vidéken ismert készítési módja a következő: egy egész libát 6 részre vágunk és jó sok zöldséggel, a hagyományos módon levest főzünk belőle. Amikor kész ülepedni hagyjuk, majd tetejéről a zsírt – ami nem kevés! – lekanalazzuk. A rizst ennek egy részén megpirítjuk, megfelelő mennyiségű levessel fölöntjük. A kockákra vágott puha répát, gyökeret, karalábét, zellert hozzáadjuk és belerakjuk a kicsontozott, bőrétől megszabadított, fölkockázott puha libahúst is. Jól megborsozva, lefedve közepesen forró sütőbe toljuk, így pároljuk puhára. Akkor jó, ha a rizs puha, de nem pergős teljesen, inkább egy kicsit szaftos (szöttyös).
– Rizs helyett gerslivel is szokás főzni, ilyenkor csak félig főzzük puhára a levesben a libát és a zöldségeket. A továbbiakban ugyanúgy főzzük, mint az előbb.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 857 kcal • fehérje: 43,5 gramm • zsír: 46,3 gramm • szénhidrát: 66,4 gramm • rost: 4,1 gramm • koleszterin: 168 milligramm