Királyok kalácsa

Királyok kalácsa
Hozzávalók
a tésztához:
5 dkg kis kockákra vágott kandírozott narancshéj (oranzsát), 5 dkg kis kockákra vágott kandírozott citromhéj (citronát), 5 dkg mazsola, 5 dkg fenyőmag vagy mandula, 1 dl vörösbor, 2 dkg élesztő, 1 dl víz, 55 dkg finomliszt, fél kiskanál só, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg kristálycukor, 3 tojás, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja
a formáláshoz:
1-2 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
1 tojás, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál víz, 12-15 szem koktélcseresznye (ha lehet, akkor piros és zöld vegyesen), 2 narancs és 2 zöldcitrom, 8-10 aszalt ananászkarika
a tetejére:
porcukor

1. A citrusok kandírozott héját, a mazsolát és a csíkokra vágott fenyőmagot a borba keverjük, egy éjjelen át így áztatjuk.
2. A sütés napján az élesztőt a langyos vízbe morzsolva kb. 10 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet a sóval összeforgatjuk, tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük, a felfuttatott élesztőt beleöntjük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) a cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyesével beledolgozzuk, az előzőekhez adjuk a boros gyümölcsökkel együtt. A narancs és a citrom reszelt héjával ízesítjük, kb. 10 perc alatt jól összedolgozzuk-dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
3. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, koszorú alakúra formáljuk, majd kikent tepsire tesszük; még jobb, ha egy 23 cm-es tortaformába tesszük, mert így csak felfelé nőhet, jobban megtartja a formáját.
4. A mázhoz a tojást a cukorral és a vízzel kikeverjük, a kalácsot megkenjük vele. A koktélcseresznyét, a narancs és a zöldcitrom csíkokra vágott héját és az ananászt belenyomkodjuk – utóbbit az oldalához is tapaszthatjuk. Letakarva, meleg helyen újabb kb. 45 percen át kelesztjük.
5. Végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC;légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Egészben, porcukorral behintve adjuk asztalra, sőt a „korona” közepébe aszalt gyümölcsöket is szokás halmozni.

Jó tanács
– Ez a recept Portugáliából származik, ahol a helyiek bolo rei-nek nevezik, és vízkereszt idején sosem hiányozhat az asztalukról.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra + kelesztés
Egy szelet: 625 kcal • fehérje: 14,7 gramm • zsír: 22,2 gramm • szénhidrát: 87,8 gramm • rost: 7,2 gramm • koleszterin: 125 milligramm