Fokhagymamártás (meleg)

Fokhagymamártás (meleg) Hozzávalók:
1 közepes fej fokhagyma, 4 dkg vaj, 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 dl húsleves (tyúkhúsleves- vagy marhahúsleves-kockából is jó, de lehet 1 kiskanál ételízesítő por is), csipetnyi só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, 1 dl főzőtejszín, fél csokor petrezselyem

1. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket présen áttörjük vagy finomra vágjuk és a vajon kissé megfuttatjuk. A liszttel meghintjük, rövid ideig kevergetve megforrósítjuk (pirítani nem szabad), majd a húslevessel fölöntjük. Szüntelen keverés mellett 3-4 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik.
2. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tűzről lehúzva a tejszínnel dúsítjuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Utóbbi – ha a mártás szép fehér színét teljesen meg akarjuk őrizni – elhagyható, helyette néhány csepp konyakot használunk.

4 főre
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 198 kcal • fehérje: 2,7 gramm • zsír: 15,6 gramm • szénhidrát: 11,7 gramm • rost: 0,1 gramm • koleszterin: 42 mg