Gesztenyés alagút

Gesztenyés alagút

Hozzávalók
a tésztához: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 8 dkg finomliszt, 2 dkg keserű kakaópor
a töltelékhez:
25-30 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2-3 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál rum, 4 dl zsíros habtejszín, 2 dkg zselatinpor
a tetejére:
20 dkg étcsokoládé, 5 dkg fehér csokoládé

 
1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel 2-3 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A lisztet meg a kakaóport összekeverjük. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18- 20 percig sütjük.
2. Amikor kihűlt, levágunk egy akkora csíkot belőle, amekkora pontosan az őzgerincforma tetejére illik; a többit pedig akkorára szabjuk, amekkorával a formát belülről kibélelhetjük.
3. A gesztenyemasszából nedves kézzel 10-15 dekát vékony rúddá sodrunk, pontosan olyan hosszúra, hogy a formába férjen. A többit (15 dekát) áttörjük, a porcukorral meg a rummal simára dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan az előzőekbe forgatjuk. A zselatint 1 deci hideg vízbe áztatjuk, addig melegítjük, míg fel nem oldódik, majd langyosan, de mielőtt megdermedne, a gesztenyés tejszínhabba csorgatjuk és a felét a piskótával bélelt őzgerincformába simítjuk.
4. A gesztenyerudat a közepére fektetjük, és a maradék habbal bevonjuk. A félretett tésztacsíkot sült oldalával lefelé ráborítjuk, azután 1-2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
5. Végül vágódeszkára vagy sűrű rűcsra borítjuk, és olvasztott étcsokoládéval bevonjuk. A fehér csokoládét akkor reszeljük a tetejére, amikor az étcsokoládé már nem folyik, de még lágy.
 
kb. 20 szelet
Elkészítési idő: 1 óra + dermesztés
Egy szelet: 219 kcal • fehérje: 4,4 gramm • zsír: 11,0 gramm • szénhidrát: 24,6 gramm • rost: 1,2 gramm • koleszterin: 59 milligramm