Fácánsült

Fácánsült

Hozzávalók:
2 közepes, konyhakész fácán (fagyasztott is lehet), 15-20 dkg füstölt (csemege) szalonna, kb. 1 evőkanál só, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 csapott kiskanál majoránna, 40 dkg vegyes leveszöldség, 5 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), 1 csapott kiskanál finomliszt

1. A fácánt, ha fagyasztott, szobahőmérsékleten fölengedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük, mellét és combjait vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük. Ezt a műveletet tűzdelőtű (spékelőtű) segítségével végezzük, ami pár száz forintos, de nélkülözhetetlen eszköz. Ezután kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával bedörzsöljük.
2. A zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük és közepes tepsibe szórjuk. A fácánokat ráfektetjük, az olajjal meglocsoljuk, a babért mellédobjuk. Kb. 2 deci vizet öntünk alá, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 º) szűk 1 órán át sütjük, vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk.
3. Közben a levével gyakorta meglocsoljuk, ha kell, folyamatosan vizet is öntünk alá, de úgy kalkuláljunk, hogy a végére mind elpárologjon, vagyis zsírjára süljön. Ha a fácán kész, lecsöpögtetve vágódeszkára rakjuk, félbevágjuk.
4. A tepsit, amiben sült, a benne lévő zöldséggel együtt tűzre tesszük. A paradicsompürét és a lisztet kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk benne. Kb. 3 deci vizet ráöntünk, 3 percig forraljuk, ha kell, utánasózzuk. Végül átszűrjük, és tálaláskor ezt a pecsenyelevet a fácánra locsoljuk. Burgonyapüré és vajon párolt gyümölcsök illenek hozzá köretnek.

Jó tanács
– Aki paleo étrendet tart, olaj helyett zsírral készítse.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag (köret nélkül): 591 kcal • fehérje: 49,1 gramm • zsír: 43,3 gramm • szénhidrát: 1,0 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 128 milligramm