Zöldséges rétes (sós)

Zöldséges rétes (sós)

Hozzávalók:
1 csomó újhagyma, 3 közepes sárgarépa (30 dkg), 25-25 dkg csiperkegomba és fejes káposzta, 3 zsemle (lehet barna kenyér is), 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, kb. 1 kiskanál só, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, késhegynyi reszelt gyömbér meg szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, 2 csomag (4 lapos) réteslap
a sütéshez:
2 evőkanál zsemlemorzsa, 4-5 evőkanál olaj

1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát vékony karikákra, a répát, a gombát meg a káposztát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk (ezt konyhagéppel a legegyszerűbb).
2. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. A tojásokat a tejföllel simára keverjük. Megsózzuk, a présen áttört fokhagymával, a majorannával, a borssal, a gyömbérrel meg a szerecsendióval fűszerezzük, végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk.
3. Egy konyharuhát bevizezünk, kissé kinyomkodjuk és asztalra terítjük. 1 csomag, vagyis 4 réteslapot úgy fektetünk egymásra a nedves konyharuhán, hogy egyenként mindig egy kevés olajjal meglocsoljuk és egy kevés morzsával behintjük.
4. A zöldséges töltelék felét egy csíkban a felénk eső oldalára halmozzuk, majd a konyharuha segítségével fölcsavarjuk és enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük, tetejét olajjal megkenegetjük. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.
5. Előmelegített sütőben közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 45 percig sütjük, ezalatt a vékonyra szeletelt zöldségek is átsülnek, a rétes pedig szépen megpirul. Rövid pihentetés után kb. 6-6 nagy szeletet vághatunk belőle.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Egy szelet: 167 kcal • fehérje: 5,5 gramm • zsír: 7,0 gramm •
szénhidrát: 20,3 gramm • rost: 3,3 gramm • koleszterin: 51 milligramm

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.