Szalonnás, kelbimbós rétes (sós) – készítette Hunyaddobrai Csaba mesterszakács

Szalonnás, kelbimbós rétes (sós)  -  készítette Hunyaddobrai Csaba mesterszakács

Hozzávalók:
70 dkg kelbimbó (fagyasztott is lehet), só, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 5+5 dkg vaj (lehet zsír vagy sütőmargarin is), 10 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 csomag 6 lapos réteslap

1. A kelbimbót megtisztítjuk, és a száránál kereszt alakban minden szemet bemetszünk, így egyformán puhul – fagyasztott zöldség esetében ezt nem kell. Enyhén megsózott, forrásban lévő vízben majdnem puhára (roppanósra) főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben pirosasra sütjük. 5 deka vajat fölolvasztunk, a zsemlemorzsát kevergetve kissé megpirítjuk rajta. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojással, a kelbimbóval és a szalonnával, enyhén megsózva, megborsozva, az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezve összedolgozzuk.
3. Egy megnedvesített konyharuhán 3-3 réteslapot egymásra fektetünk úgy, hogy a közüket a maradék olvasztott vajjal meglocsoljuk. Felénk eső oldalukon egy vastagabb csíkban elrendezzük a kelbimbós tölteléket. A konyharuha segítségével föltekerjük, kivajazott tepsibe rakjuk. Tetejüket a maradék olvasztott vajjal megkenjük.
4. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (210 ºC; légkeveréses sütőben 190 ºC) 18-20 perc alatt megsütjük. Melegen, kissé ferde, vastag szeletekre vágjuk. Aki szereti, tejfölt is kínálhat hozzá.

Jó tanács
– Húsos szalonna helyett főtt, füstölt sonkával vagy nyelvvel is készíthetjük.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 639 kcal