Petrezselyemmártás (meleg)

Petrezselyemmártás (meleg)
Hozzávalók:
1 nagy csokor petrezselyem, 4-5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 dl szűrt húsleves, 1 dl tejföl vagy főzőtejszín, só, őrölt fekete bors

1. A petrezselymet megmossuk, levélkéit a szárról lecsipkedjük, finomra aprítjuk.
2. A vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk. A petrezselymet beleszórjuk, kb. fél percig pirítjuk. A lisztet belekeverjük, 1 perc alatt kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg. A levessel és a tejföllel fölöntjük. Szüntelenül kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, esetleg egy kevés cukorral és pár csepp citromlével pikánsabbra ízesítjük.
3. Forrón tálalva főtt vagy párolt fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz illik.

Jó tanács
– A kész mártást merülőmixerrel, pár nyomással kissé pürésíthetjük, így szép üdezöld színe lesz, éppen olyan, mint a képen.

4 főre
Elkészítési idő: 12 perc
Egy adag: 181 kcal • fehérje: 2,0 g • zsír: 13,1 gramm • szénhidrát: 13,6 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 38 milligramm