Burgonyás mézes


Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 25 dkg burgonyapehely (burgonyapüré pehely por), 25 dkg méz, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2,5-3 dl tej, 1 mokkáskanál mézessütemény fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja
a nyújtáshoz:
finomliszt
a mázhoz:
2 tojásfehérje, kb. 25 dkg porcukor

1. A tésztához valókat egy tálba rakjuk, majd kb. 15 percig keverjük. Akkor jó, ha az eleinte ragacsos masszából olyan tészta lesz, ami az edény falától elválik. Ha mégis túl lágy maradna, egy kevés lisztet, ha túl kemény lenne, egy kevés tejet adjunk hozzá. Folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Így tárolhatjuk egyéb iránt akkor is, ha nem sütjük ki egyszerre az egészet.
2. Sütés előtt a tésztát meglisztezett gyúrólapon kb. félcenti vastagságúra ellapítjuk, és külnböző mintákat, formákat szaggatunk belőle.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 ºC; légkeveréses sütő 160 ºC) kb. 15 percig sütjük, de vigyázzunk, mert a méz miatt hamar megéghet.
4. Ha kihűlt, cukormázzal díszítjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott „habzsákba” töltjük, és a kis mézeseket ezzel díszítjük.

kb. 40 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy darab: 129 kcal