Pizza csirke – készült az OnLive© főzőiskolában


Hozzávalók:
8 fél, egyenként kb. 15 dkg-os csirmelellfilé, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors
a pizzaszószhoz:
40 dkg konzerv hámozott paradicsom (az a fajta, amelyiknek kb. a fele passzírozott paradicsom, a másik fele kis kocka paradicsom), 2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré), fél kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél mokkáskanál szárított rozmaring, fél-fél kiskanálnyi szárított origano és bazsalikom, 1 csapott evőkanál kristálycukor, 1 csapott kiskanál étkezési keményítő
a tetejére:
25-30 szem magozott olajbogyó, 20 dkg sonka vagy főtt füstölt császárszalonna, 2-3 újhagyma vagy póréhagyma, 3-4 evőkanálnyi pirított gomba, kapribogyó, 2-3 paradicsom, 20-25 dkg pizza mozzarella sajt
a körethez:
nem egészen 1 csapott evőkanál só, 50 dkg jázmin rizs, 3 evőkanál olaj, kb. 20 dkg konzervkukorica, 1 csokor petrezselyem

1. Először a pizzaszószt főzzük meg. A konzervparadicsomot a sűrített paradicsommal együtt egy kisebb lábasban, kevergetve fölforraljuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szárított zöldfűszereket belemorzsoljuk. A cukorral ízesítjük. 2-3 percig forraljuk, a keményítőt beleszórjuk, kevergetve még 1-2 percig forraljuk, a tűzről lehúzzuk.
2. A körethez 1 liter vizet 1 csapott evőkanál sóval fölforralunk. A rizst egy tálba öntjük, annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje, habverővel keverve jól megmossuk, majd alaposan leszűrjük. Egy kb. 3 literes lábasban 3 evőkanál olajat kissé megforrósítunk, a rizst beleszórjuk, közepes lángon kevergetve megforrósítjuk. A forrásban lévő sós vizet ráöntjük, megkeverjük, lefedjük és közepes lángon kb. 10 percig, pontosabban addig főzzük, míg a tetejéről a víz elfő. Félrehúzzuk, szorosan lefödjük, hogy a rizs tökéletesen megpuhuljon, a folyadékot beigya.
3. A mellfiléket lapjában 2-3 vágással úgy nyitjuk meg, hogy minél nagyobb szelet legyen belőle – a recept alján található linkre kattinta, ez a videóban jól látható.

A szeleteket egyesével egy vastagabb zacskóba tesszük, enyhén bevizezett fejű klopfolóval kiverjük.

Amikor az összes hús kész, egy serpenyőben kb. 3 evőkanál olajat forrósítunk, és a húst nagy lángon, oldalanként kb. 1 perc alatt elősütjük benne. Közben mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk. Átrakjuk egy tepsire.
4. Mindegyikre egyenletesen pizzaszószt kenünk. Innentől kezdve azt halmozunk a tetejére, ami éppen kéznél van, szeretjük, és a pizzánkra is ráraknánk. Felezett olajbogyó, csíkokra vagy kockákra vágott sona vagy főtt füstölt császárszalonna,vékonyan fölszeletelt újhagyma vagy póréhagyma, pirított gomba, lecsöpögtetett kapribogyó. A tetejét néhány szelet sajttal befedjük. A felső rácsra téve, előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C), 4-5 perc alatt megsütjük.
5. Közben a lecsöpögtetett kukoricát a rizsbe keverjük. A petrezselyemből néhány levelet a díszítéshez félrerakunk, a többit finomra vágva stintén a rizsbe keverjük. Tányérokra porciózzuk, a pizza csirkét mellérakjuk.

Jó tanács
– Vegetáriusoknak tökéletes választás, ha csirke helyett a kedvükre valóan ízesített, például csilis tofuval készítik.

– Aki alacsony szénhidráttartalmú vagy fitnesz étrendet tart, kukoricás rizs helyett nagy adag zöldsalátával egye.
– Csirkemell helyett sertéskarajból, szűzpecsenyéből, pulykamellfiléből vagy halfiléből is ugyanígy készíthetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag pizza csirke: 388 kcal • 50,8 g fehérje • 16,6 g zsír • 8,7 g szénhidrát • 1,3 g rost • 100 mg koleszterin
Egy adag kukoricás rizs: 286 kcal • 6,4 g fehérje • 4,4 g zsír • 55,0 g szénhidrát • 3,3 g rost • 0 mg koleszterin

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.