Olasz zöldséges rizottó


Hozzávalók:
kb. 1, 5 liter tartalmas alaplé vagy leszűrt hús- illetve zöldségleves, 1 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizottórizs, 1,5 dl zamatos száraz fehérbor (esetleg vermut), maréknyi (kb. 15 dkg) fagyasztott zsenge zöldborsó, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezánsajt vagy parmezánpor
a zöldséges raguhoz:
1 kisebb sárgarépa, egy kisebb cikk zeller, 15 dkg csiperkegomba, fél cukkini, 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
parmezánforgács

1. Először a zöldséges ragut készítjük el. Ehhez az összes zöldséget megtisztítjuk, és 1 centis kockákra vágjuk. Annyi petrezselymet vágunk apróra, hogy 2 evőkanálnyi legyen. Az olívaolajat serpenyőben kissé megforrósítjuk, a zellert (esetleg petrezselyemgyökeret) rárakjuk, keverve, rázogatva 2 perc alatt kissé megpirítjuk, a répát hozzáadva további 2-3 percig pirítjuk, majd kb. 1,5 decinyi alaplevet öntünk rá. Kb. 3 perc elteltével újra a zsírjára sül, ekkor a gombával még 3 percig, majd a cukkinivel még 1-1,5 percig pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fele petrezselyemmel fűszerezzük.
2. Az alaplevet fölforraljuk, melegen tartjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk. Lábasban, az olívaolajat kissé megforrósítjuk, a hagymát hozzáadjuk, és közepes lángon 3-4 perc alatt üvegesre sütjük. Ekkor belekeverjük a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, amit az eddigi gyakorlattal ellentétben, nem kell megmosni. 3-4 perc alatt a hagymás zsiradékban megforrósítjuk.
3. A bort ráöntjük, és addig főzzük, míg a rizs be nem issza. Ezalatt elillan az alkohol belőle, nem marad benne a bor savassága sem, ellenben a kész rizottóban majd felsejlik az íze.
4. Merőkanállal annyi forró alaplevet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi és hozzáadjuk a fagyasztott borsót is. Közepes lángon, falapáttal keverjük, míg besűrűsödik, szinte minden leve elfő. Újra felöntjük, újra keverjük. A keverés és öntözés során két dolog történik: egyrészt a rizs a sokszorosára dagad (erre már az edény kiválasztásnál érdemes gondolni!), másrészt a keményítő szép fokozatosan kifő belőle, így az egész krémes állagúvá (mantecato) válik. Kb. 15 perc után egyre gyakrabban megkóstoljuk a rizst, hogy mikor lesz majdnem puha. Akor jó, ha a közepe egy kicsit még roppanós. Az olaszok a rizottót – akárcsak a tésztát – nem főzik túl. A vége felé a vajat belekeverjük, majd a frissen reszelt parmezánsajtot is hozzáadjuk. A sajt és az alaplé sótartalma elég is lesz a rizshez, de ha kell, utánasózzuk.
6. A legutolsó művelet, hogy hozzáadjuk a zöldségkeveréket. Pasztás vagy mélytányérba merve, szaftosan!! tálaljuk, a tetejére először egy kevés petrezselymet, majd parmezánforgácsot rakunk. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen finom.

3 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 716 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.