Penyigei szilvalekváros fánk

Penyigei szilvalekváros fánk

Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 75 dkg finomliszt, csipet só, 3 evőkanál olaj, 1 tojássárgája, 1,5 dl langyos víz
a nyújtáshoz:
finomliszt
a töltelékhez:
25 dkg sűrű szilvalekvár
a sütéshez:
bő olaj
a tálaláshoz:
fahéjas porcukor

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, langyos helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepét kimélyítjük, a maradék cukrot, a sót, az olajat és a tojássárgáját beletöltjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, dagasztani kezdjük, közben a langyos vizet is beledolgozzuk. Akkor jó, ha köze-pesen kemény kelt tészta lesz belőle.
2. Letakarjuk, langyos helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük, majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk. Téglalap alakúra (60 x 40 centisre), kb. félcenti vastagra ellapítjuk. 10 x 10 centis négyzetekre vágjuk. Egyik oldalukra jó 1 kiskanálnyi lekvárt halmozunk, egy kicsit elkenegetjük. A tészta mindkét oldaláról fél centit behajtunk, majd az egészet feltekerjük, akár a rétest. Egyenként egy kicsit megsodorjuk, hogy hosszabb legyen, majd párszor megcsavarjuk. A két végét összefogjuk – mint ha az egész egy nagy gyűrű lenne – és összenyomjuk.
3. Az összes tésztát így készítjük elő. Bő, közepesen forró (mintha farsangi fánkot sütnénk) olajban 2-3 perc alatt megsütjük, félidőben megforgatjuk. Lecsöpögtetjük. Langyosan vagy hidegen, fahéjas porcukorral behintve tálaljuk.

24 darab
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Egy darab: 188 kcal