Plusziosz (csirkemell padlizsánnal, paradicsommal és mozzarellával sütve) – készült az OnLive© főzőiskolában

Plusziosz   (csirkemell padlizsánnal, paradicsommal és sajttal sütve)

Hozzávalók:
4 fél csirkemellfilé (kb. 60 dkg), készen kapható görög fűszerkeverék, 2 kicsi, zsenge padlizsán (kb. 30 dkg), 5-6 evőkanál sütéshez való olívaolaj, só, 2-3 kisebb paradicsom (kb. 30 dkg), 15 dkg reszelt Szarvasi mozzarella sajt
a körethez:
8 szem gyerekökölnyi, lehetőleg egyforma burgonya, 5-6 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál szárított morzsolt origano, 1 csapott mokkáskanál őrölt feket bors, 1 kiskanál citromlé, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kiskanálnyi só

1. A munkát a köret készítésével kezdjük. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, félcenti vastag karikákra vágjuk, kikent tepsire rakjuk a videóban látható módon. Az olívaolajat a szárított morzsolt origanoval, a borssal, a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a zúzott fokhagymával elkeverjük, egyenletesen a krumplira kenjük. Megsózzuk, előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (195 ºC; légkeveréses sütő 180 ºC) kb. 35 percig sütjük. Ezután kivesszük, a sütés erősségét 20 ºC-kal magasabbra vesszük.
2. Amíg a köret sül, a fél csirkemelleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, kissé kiverjük, majd görög fűszerkeverékkel behintjük. A padlizsánt – miután a kocsányát levágtuk – kb. 0,5 centi vastagon fölszeleteljük, görög fűszerkeverékkel behintjük.
3. Egy széles serpenyőben az olívaolaj felét jól megforrósítjuk, a húst oldalanként 1-1,5 perc alatt elősütjük rajta. Nem kell, hogy teljesen átsüljön, hisz még grillezni is fogjuk. Szűrőlapáttal kiemeljük, tepsibe rakjuk. Hogy sózni kell -e, a fűszerkeverék sósságától függ.
4. A maradék olajat a hús sütésénél visszamaradóhoz öntjük, a padlizsánt ebben, nagy lángon kb. 3 perc alatt megsütjük, lecsöpögtetjük. A paradicsomot 0,5 centi vastagon fölszeleteljük, azután a padlizsánkarikákkal felváltva az elősütött húsra fektetjük.
5. A reszelt sajttal behintjük, és az előmelegített sütőben, amit 200 ºC-ra forrósítottunk, a felső rácsra téve kb. 5 perc alatt aranybarnásra sütjük. Az ízes tepsis krumplival tálaljuk.

Jó tanács
– Aki alacsony szénhidráttartalmú étrendet tart, önmagában vagy friss salátával egye.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 796 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.