Sajtos spenótsaláta (parajsaláta)


Hozzávalók:
40 dkg friss leveles paraj (tisztítva 32-35 dkg) – lehet bébispenót is, 20 dkg köménymagos sajt, 4 közepes (25-30 dkg) paradicsom, 1 kisebb szál póréhagyma vagy 1 köteg újhagyma, 3 hegyes, de nem erős zöldpaprika (lehet kaliforniai vagy pritaminpaprika is)
az öntethez:
2 evőkanál mustár, 1 csapott kiskanál só, fél csokor petrezselyem, 1-2 evőkanál méz, 1-2 evőkanál almaecet, 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj

1. A parajt szűrőbetétbe tesszük és folyó hideg víz alatt megmossuk. Akkor jó, ha az alatta kifolyó víz tiszta, nem homokos. Ezután a betétet rázogatva a parajt jól lecsöpögtetjük. A leveleket, miután szárukat lecsipkedtük, tálba szórjuk.
2. A sajtot kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra metéljük; de vághatjuk félkisujjnyi hasábokra is.
3. Az összes zöldséget megmossuk. A paradicsom szárát kimetsszük, a szemeket cikkekre szeljük. A póré haragos zöld szárát és „bajuszát” levágjuk. Törzsét vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A paprikát kicsumázzuk, 3 milliméter vastag karikákra szeljük. Az így előkészített hozzávalókat tálba rakjuk, óvatosan, hogy ne törjön, összeforgatjuk.
4. A salátaöntethez egy kis tálban a mustárt, a sót, az apróra vágott petrezselymet és a mézet jól kikeverjük, majd folytonosan kevergetve apránként beledolgozzuk az ecetet, azután az olajat is. Csak 10-15 perccel tálalás előtt forgatjuk össze a hozzávalókkal.

Jó tanács
– Letakarva hűtőszekrényben 2 napig eláll, de számolni kell azzal, hogy ezalatt a paraj összeesik. Így kevésbé jól néz ki, de íze érettebb lesz.
– Aki paleo életmódot folytat, olívaolajjal készítse, és ne feledje, hogy a köményes sajt is csak alkalmanként, kompromisszumként illeszthető a peleo étrendbe.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1007 kJ/241 kcal • 19,2 g fehérje • 13,3 g zsír • 11,2 g szénhidrát • 8,0 g rost • 25 mg koleszterin
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.