Szezámmagos, rácsos ribiszketorta

 Szezámmagos, rácsos ribiszketorta

Hozzávalók
a tésztához:
8 dkg szezámmag, 40 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
80 dkg fagyasztott vagy friss ribiszke (ha lehet, akkor fekete és piros vegyesen), 6-7 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kekszmorzsa (darált háztartási keksz)
a tészta nyújtásához:
finomliszt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
1 tojássárgája

1. A szezámmagot egy serpenyőben szárazon (vagyis zsiradék nélkül) folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk. A lisztet a cukorral összeforgatjuk, a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a tojással, a tejföllel és a szezámmag kétharmadával összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A ribiszkét megtisztítjuk – ha fagyasztottat használunk akkor azt szöbahőmérsékleten fölengedjük, és alaposan lecsöpögtetjük –, a cukorral és a kekszmorzsával összekeverjük.
3. A tészta kétharmad részét meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26-28 centi átmérőjű, kikent, alacsony peremű tortaformát. A cukros, kekszes ribiszkét elsimítjuk rajta. A maradék tésztát kisujjnyi széles csíkokra vágva rárakjuk, vagyis a torta tetejét berácsozzuk vele. A tésztacsíkokat tojássárgájával lekenjük, a maradék szezámmagot ráhintjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses süto˝ben 165 ºC) kb. 45 perc alatt megsütjük.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy szelet: 449 kcal