Gombagombóc paradicsomos bazsalikomos mártással – készítette Csigó János mesterszakács

Gombagombóc paradicsomos bazsalikomos mártással
Hozzávalók:
1 nagy csomó újhagyma, 5+10 dkg vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kg piruló galóca, só, őrölt fekete bors, friss kakukkfű, 1 csokor petrezselyem, 3 tojás, kb. 15 evőkanál zsemlemorzsa
a mártáshoz:
1 liter házi paradicsomlé (100%-os bolti is lehet), 1 csomó újhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, 2-3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, 50 dkg koktélparadicsom, só, őrölt fekete bors, 1-2 kiskanál kristálycukor

1. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, majd 5 deka vaj és az olívaolaj keverékében üvegesre pirítjuk. Rárakjuk a megtisztított (a gombák kalapját meg kell hámozni), fölaprított gombát. Enyhén megsózzuk, és pár percnyi pirítás után, amikor elegendő levet engedett, erős tűzön jó 10 perc alatt a zsírjára sütjük. Közben megborsozzuk, finomra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel fűszerezzük. 15-20 percig hűlni hagyjuk, azután ledaráljuk.
2. A maradék 10 deka puha (szobahőmérsékletű) vajat a 3 tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált gombát. A zsemlemorzsát beledolgozzuk. Letakarva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. A paradicsomlevet egy lábasban fölforraljuk, a gombás masszából egy kis gombócnyira valót kiveszünk, meggömbölygetjük, a paradicsomlében 5 percig főzzük. Ezután kiemeljük, s szemrevételezzük, hogy sikerült e a próbafőzés. Ha a gombóc lágy lenne morzsát, ha túl kemény, egy kevés vajat tehetünk még bele. Egyúttal megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük.Ezután 24 kisebb gombócot formálunk belőle, a paradicsomlébe rakjuk, közepes lángon 5-6 percig főzzük, majd szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük.
3. A mártáshoz az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölkarikázzuk, majd az olívaolaj és vaj keverékében üvegesre pirítjuk. A végefelé a zúzott fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és kakukkfüvet is rárakjuk. A koktélparadicsomot félbevágjuk, a fűszeres-hagymás alapon átforgatjuk, majd a gombócok főzéséhez használatos paradicsomlével fölöntjük. Pár percik forraljuk, hogy egy kicsit besűrűsödjék, közben megsózzuk, megborsozzuk, a cukorral ízesítjük.
4. Végül a gombócokat a mártásban megforrósítjuk.

Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Egy adag: 841 kcal • fehérje: 27,0 gramm • zsír: 56,0 gramm • szénhidrát: 57,1 gramm • rost: 12,1 gramm • koleszterin: 239 milligramm