Mákos, meggyes, fehércsoki mázas muffin


Hozzávalók:
15 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet), 7 dkg őrölt mák, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 3 tojás, 22 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál vaníliaaroma, fél citrom, 22 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl tej, 15 dkg meggybefőtt
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a fehércsoki-mázhoz:
10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál főzőtejszín, 10 dkg porcukor

1. A lisztet a mákkal, a sütőporral és a fahéjjal összeforgatjuk. A tojásokat a cukorral sűrűn folyósra felverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4 perc. A vaníliaaromával és egy kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint). A lisztes mákkal összekeverjük, a tejjel lazítjuk, és belekeverjük a lecsöpögtetett, kimagozott, félbevágott meggybefőttet is.
2. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük vagy papírkosárkákkal kibéleljük. A mákos masszát beletöltjük.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 10 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, hogy teljesen kihűljenek.
3. A mázhoz az apróra tördelt csokoládét a vajjal (margarinnal) és a tejszínnel, nem túl erős vízgőz fölött fölolvasztjuk, a tűzről levéve a porcukorral ízesítjük, és addig keverjük, míg a cukor el nem olvad benne. Amikor már szinte kihűlt, a muffinok tetejét ezzel bevonjuk, dermedni hagyjuk.

12 darab
Elkészítési idő: 50 perc
Egy darab: 413 kcal