Mákos, meggyes muffin


Hozzávalók:
2 tojás, 18 dkg barna- vagy kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2,5 dl tejföl vagy főzőtejszín, 22 dkg finomliszt, 6 evőkanál (8 dkg) őrölt mák, csipetnyi só, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg kimagozott meggy (lehet fagyasztott vagy befőtt is)
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton kb. 3 perc. Először a puha (szobahőmérsékletű) vajat, majd a tejfölt adjuk hozzá. A lisztet a mákkal, csipetnyi sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A meggyet félbevágjuk, a tésztába keverjük.
2. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük, a masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk, amíg teljesen ki nem hűlnek.

12 darab
Elkészítési idő: 30 perc
Egy darab: 287 kcal