Filléres tejeskalács

Filléres tejeskalács
Hozzávalók
a tésztához:
1 kg rétesliszt (grízes liszt) – részben finomliszt is lehet, 7 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 kiskanál kristálycukor, 1 kiskanál só, egy kis pohár (150 gramm) tejföl
a nyújtáshoz:
rétesliszt vagy finomliszt
a kakaós töltelékhez:
3-3 evőkanál keserű kakaópor és kristálycukor
a fahéjas töltelékhez:
1 evőkanál őrölt fahéj, 4 evőkanál kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
1 tojás

1. A lisztet egy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. A tejet meglangyosítjuk, egy keveset a „gödörbe” öntünk, az élesztőt belemorzsoljuk. A cukrot is beleszórjuk, és 10-15 percre meleg helyen félretesszük, hadd fusson föl az élesztő.
2. Ezután a sóval, a tejföllel és a többi langyos tejjel kb. 10 perc alatt bedagasztjuk. A tészta eleinte ragacsos, de a dagasztás végére lágy kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
3. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk és 4 részre vágjuk (kb. 44 dekás tésztacipók lesznek belőle). Egyenként 40×30 centis téglalappá nyújtjuk, vizes ecsettel lekenjük, és egyenletesen megszórjuk cukros kakaóval vagy cukros fahéjjal – a hozzávalóknál megadott mennyiség 2 kakaós és 2 fahéjas kalácshoz elegendő. Minél több csavarással föltekerjük, majd egy kikent tepsibe átemeljük. A másik három rúd kalácsot ugyanígy késztjük el. A lekenéshez való tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy kis tálban villával kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját is. A kalácsokat lekenjük vele, és meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. Végül újra lekenjük a tojással, a tetejüket egy hústűvel több helyen megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 40 percig sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna. a zenéjére alufóliát fektetünk. A sütőből kivéve tetejüket vizes ecsettel lekenjük.

Jó tanács
– Cukrozott kakaó és fahéj helyett kerülhet a tésztára lecsöpögtetett magozott meggy, egy kevés cukorral és zsemlemorzsával meghintve. Tölthetjük tejben megfőzött cukrozott mákkal is.

4 rúd (kb. 80 szelet)
Elészítési idő: 3 óra 30 perc
Egy szelet: 66 kcal • fehérje: 2,2 gramm • zsír: 1,2 gramm • szénhidrát: 11,4 gramm • rost: 1,1 gramm • koleszterin: 5 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.