Harcsatekercs rácosan

Harcsatekercs rácosan
Hozzávalók:
60 dkg bőr és szálka nélküli harcsafilé (afrikai harcsa is lehet), ételízesítő por, só, őrölt fekete bors (színes bors is lehet), 20 dkg főtt füstölt császárszalonna, 4 közepes burgonya, 4 közepes vöröshagyma
a tekercsek sütéséhez: bő zsír vagy olaj
a tetejére:
1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 0,5 dl főzőtejszín vagy tej, fél kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál ételízesítő por

1. A harcsafilét kissé lapjában 8 kisebb, kb. féltenyérnyi szeletre vágjuk. Úgy csináljuk, hogy inkább kicsit hosszúkás, mint duci szeletek legyenek, mert így lehet csak megtölteni mindenféle finomsággal. Ha ez nem sikerülne tökéletesen, akkor húsverő kalapáccsal klopfoljuk meg. Egy kevés ételízesítővel, sóval és borssal bedörzsölve félrerakjuk, hogy a fűszerek egy kissé átjárhassák a halhúst.
2. A szalonnát akkora csíkokra vágjuk, mint a pacalt pörkölt készítésekor. Egy serpenyőben ropogósra sütjük, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk – ugyanúgy, mint ha hagyományos sült krumplit készítenénk, majd a szalonna visszamaradó zsírjában aranybarnára sütjük. Ha a szalonna kiolvadt zsírja nem lenne elég a sütéshez, akkor egy kevés zsírral vagy olajjal pótoljuk. Amikor kész, szűrőlapáttal átszedjük egy konyhai papírtörlőre, enyhén megsózzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, és a krumpli sütése után visszamaradó zsiradékban megsütjük. Ugyancsak konyhai papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön.
3. A sült szalonnából, hagymából és krumpliból minden halszeletre rakunk egy keveset, fölgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, hogy sütéskor se nyiljon szét.
4. Bő olajban 3-4 perc alatt megsütjük, és lecsöpögtetjük. Süthetjük a szalonna kiolvasztott zsírjában is, amiben korábban a krumpli és a hagyma sült, de így lassaban, 7-8 perc alatt készül el.
5. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük, a paprikával fűszerezzük, egy kevés ételízesítőt szórunk bele, és kevergetve megmelegítjük.
6. A töltelékből kimaradt sült szalonnát, krumplit és hagymát egy üres serpenyőben megforrósítjuk, egy tál közepére halmozzuk, majd a parikás tejföllel meglocsoljuk. A sült harcsatekercseket körérakjuk, és már tálaljuk is.

Megjegyzés
– Az eredeti fogást a Gyomaendrődi-kőrösi halász-szövetkezet szarvasi csapata csapata készítette.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 680 kcal • fehérje: 34,4 gramm • zsír: 43,6 gramm • szénhidrát: 36,4 gramm • rost: 5,3 gramm • koleszterin: 225 milligramm