Majonézes, lazacos rókagomba-saláta cukkinikoronában kínálva – készítette Csigó János mesterszakács

Majonézes, lazacos rókagomba-saláta cukkinikoronában kínálva  -  készítette Csigó János mesterszakács
Hozzávalók:
1 kg rókagomba, 2 vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj. só, 1 kis csokor petrezselyem, kétujjnyi metélőhagyma (snidling), 10 dkg füstölt lazac, 8-10 evőkanál majonéz, őrölt fekete bors, citromlé, mustár
a tálaláshoz:
kb. 1 kg vastagabb cukkini, só

1. Először a cukkinikoronát készítjük el. Ehhez a cukkinit jól megmossuk, leszárogatjuk, majd héját julienne hámozóval – ez ma már könnyen beszerezhető kiegészítő – a képen látható módon megcifrázzuk. Ezután a cukkinit kb. 6 centis darabokra vágjuk. Belsejüket kivájjuk, és más étel készítéséhez eltesszük. Az így kapott kis hengerek felső részét cikkcakkosan (csilag alakban) bevágjuk, íg lesz a formája egy koronához hasonlatos. Sós, forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, majd hideg, lehetőleg jeges vízbe átszedjük. Amikor kihűlt, konyharuhára téve lecsöpögtetjük, és tálalásig betesszük a hűtőszekrénybe.
2. A rókagombát egy kefével megtisztítgatjuk, ha kell, földes részeit levágjuk, végső esetben akár meg is moshatjuk. Ezután fölszeleteljük úgy, hogy nagyjából egyforma darabok legyenek. Nem kell kicsire vágni, mert rengeteg vizet enged, és összeesik.
3. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd a megforrósított olajon üvegesre sütjük. A gombát rádobjuk, 2-3 percig rázogatva pirítjuk. Enyhén megsózzuk, és jó közepes lánggal kb. 20 perc alatt zsírjára sütjük. A végefelé a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük. Hűlni hagyjuk.
4. A lazacot apróra vágjuk, a kihűlt gombával együtt a majonézbe keverjük. A majonéztől függően sóval, borssal, citromlével és mustárral is ízesítjük.
5. A cukkinikoronákat tányérra rakjuk, a gombasalátával megtöltjük. Füstölt lazaccal, citrommal, kaporral, koktélparadicsommal díszíthetjük.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Egy adag: 800 kcal • fehérje: 24,8 gramm • zsír: 64,3 gramm • szénhidrát: 29,7 gramm • rost: 9,8 gramm • koleszterin: 63 milligramm