Hozzávalók
a tűzdelt combhoz kb. 10 főre:
két, kb. 1 kg-os sertéscomb, 2 evőkanál só, 8-10 gerezd fokhagyma
a sütéshez:
kb. 1,25 kg sertészsír, 4-5 gerezd fokhagyma
a tojássalátához 4-5 főre:
4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1-1 evőkanál porcukor és mustár, fél mokkáskanál só, késhegynyi őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál citromlé (ráerősíthetünk egy kevés tárkonyos ételecettel is), fél csokor petrezselyem, 10 főtt tojás
a Mézes Mackós változathoz 4-5 főre:
ugyanaz, mint az első változathoz + 2-3 mokkáskanál Worcester-mártás, 2 szép enyhén csípős ecetes paprika (kb. 10 dkg)
1. A sertéscombot a sóval, körös körül bedörzsöljük. A fokhagymagerezdeket lapjukban kettévágjuk. Kiskéssel, a rostokkal párhuzamosan, lyukakat fúrunk a húsba, és belebújtatjuk a fokhagymát.
2. Egy akkora lábasban vagy fazékban, amiben éppen elfér egymás mellett a két húsdarab, a zsírt fölolvasztjuk, a húsokat belerakjuk, a fokhagymagerezdeket beleszórjuk. Amint a zsír láthatóan jól megforrósodott, két elkészítés közül választhatunk. Az egyik, kis lángra állítjuk a tüzet, sőt, egy védőlemezt is ráteszünk. Az edényünket lezárjuk, és így, a lehető legkisebb lángon sütjük a húst kb. 2 órán át. A másik megoldás, amikor a zsír megforrósodott, az edényt lefedjük, a sütő alsó rácsára tesszük, és a húst így sütjük kb. 100 ºC-on, 4 órán át.
3. A tojássalátához a majonézt a tejföllel simára keverjük, a porcukorral és a mustárral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. A citromlevet belecsöpögtetjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd belecsíkozzuk a tojást.
A másik fajta tojássalátához ugyanúgy elkészíítjük a petrezselymes tartármártást, mint az előbb. A Worchesterrel és a vékony csíkokra vágott ecetes paprikával ízesítjük, végül a cikkekre vágott (ezt tojáscikkezővel a legegyszerűbb) tojást is belekeverjük. A paprika levével is ízesíthetjük.
4. Amikor a hús kész, áttesszük egy tálba, és zsírját rászűrjük. Akkor jó, ha a pecsenyét légmentesen lezárja. Hűtőszekrényben tároljuk. A húst a rostjaira merőlegesen vékonyan fölszeleteljük, majd akár hidegen, akár melegen, a saláta kíséretében tálaljuk.
5. Utóbbi esetben a zsírjából egy keveset serpenyőben megforrósítunk és a hússzeleteket oldalanként éppen csak 1 perc alatt úgy forrósítjuk át, hogy egy kis színt is kapjon. Fontos, csak meg kell forrósítani, de véletlenül se süssük túl, hiszen már készen van.
Jó tanács
– A sült zsírjából, egy kevés liszttel sűrített paradicsommal és húslevessel ízes pecsenyelevet is főzhetünk, amit a sültre öntve tálalunk.
4 főre
Elkészítési idő: 15 perc
Egy adag: 625 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.