Hozzávalók
a káposztához:
15 dkg húsos füstölt császárszalonna vagy kolozsvári szalonna, 30-40 dkg füstölt sertéshús (főtt is lehet), 5+5 dkg sertészsír, 3-4 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 1 kiskanál borsikafű, fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, fél kiskanál darált cseresznyepaprika, 10 dkg párolt rizs, 2 púpozott evőkanál finomliszt
a húsgombóchoz:
1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 dkg sertészsír, 1 evőkanál pirospaprika, 60 dkg darált sertéscomb vagy -lapocka, 40 dkg darált nyers vagy főtt füstölt hús, 1 tojás, 20 dkg rizs, 1 csapott evőkanál só (a füstölt hús sósságától függ), 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál őrölt fekete bors,
a tálaláshoz: tejföl
1. A szalonnát kis kockákra, a füstölt húst szintén kis kockákra vagy csíkokra vágjuk. Ha a szalonna zsíros, fazékba rakjuk, a fele zsírt hozzáadva megpirítjuk. Ha szalonna húsos, akkor nem kell külön pirítani, akkor együtt pirítjuk a füstölt hússal. A hagymát félkarikákra vágjuk, a fokhagymát fölszeleteljük. Előbbit a húsos alaphoz adjuk 5-6 percig pirítjuk, majd a fokhagymát is hozzáadjuk, így pirítjuk még 3-4 percig.Amíg a szalonnás alap készül, a káposztát ha túl sós vagy savanyú lenne, kimossuk, néhány vágással rövidebbre aprítjuk. Ezután a pirospaprikával, a majoránnával, a borsikával, a borssal, a köménnyel és a csípős paprikával összeforgatjuk. Így rakjuk a hagymás alapra. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és főzni kezdjük. Amikor forr, kis lángra állítjuk, a rizst belekeverjük.
2. A húsgombóchoz a vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, és egy serpenyőben a zsírban, közepes lángon kevergetve 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk, a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, egy kicsit hűlni hagyjuk. A kétféle húst tálba rakjuk, a tojást ráütjük, a megmosott rizst rászórjuk. Megsózzuk, a majoránnával és a borssal fűszerezzük, a paprikás hagymát hozzáadjuk, jól összekeverjük, majd megnedvesített kézzel 20 gombócot formálunk belőle.
3. A húsgombócokat a káposzta tetejére rakosgatjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gombócokat is ellepje, lefedjük, és kis lángon 1-5 2 órán át főzzük. Közben 5 deka zsírból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk.
4. Amikor a káposzta kész, a húsgombócokat kiemeljük belőle. A káposzta levét rántással sűrítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy legyen elég, sűrű leve a káposztának. Végezetül utánasózzuk, ha kell, utánafűszerezzük.
5. Tálaláskor a tányérokra halmozott aprókáposztára rakjuk a töltelékeket. Tejföllel meglocsolva, megfelelően behűtött fehérbor kíséretében tálaljuk.
Jó tanács
– Ugyanígy készíthetjük bográcsban is.
10 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag(tejföl nélkül): 704 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.