Szűzpecsenye egészben, zöldfűszeres kéregben sütve, zelleres burgonyapürével és sült zöldségekkel

Hozzávalók
2, egyenként kb. 40 dkg-os sertésszűzpecsenye (ha lehet, csak a törzse, a fej és a farok rész nélkül), 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb ág rozmaring, 2 evőkanál mustár
az ízes pecsenyeszafthoz:
1 csapott kiskanál sűrített paradicsom, 1 kiskanál finomliszt, 4 dl víz, 2-3 evőkanál vörösbor, 1 evőkanál nem túl sós sötét szójaszósz, pár csepp Worchester szósz, só, 1 evőkanál méz
a zöldfűszeres kéreghez:
1-1 evőkanálnyi apróra vágott friss metélőhagyma (snidling), petrezselyem, rozmaring és kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 8 dkg zsemlemorzsa, só
a zelleres burgonyapüréhez:
50 dkg burgonya, 25 dkg zeller, só, 3-4 dkg vaj, kb. 1 dl tej
a sült zöldséghez:
1 kisebb cukkini, 1 pritaminpaprika, 3 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors

1. A szűzpecsenye tetején található egy vékony hártya, amit lefejtünk. Ezután a húst egy serpenyőben, a jól megforrósított olajon, körös-körül elősütjük, közben megsózzuk, megborsozzuk, a megtisztított fokhagymát és rozmaringágat mellédobjuk. A húst félrerakjuk, mustárral körbekenjük.
2. Visszamaradó zsírjában a sűrített paradicsomot kissé megpirítjuk, majd a liszttel pirítjuk tovább. A vízzel fölöntjük, a borral, a szójaszósszal és a Worchesterrel ízesítük, ha kell utánasózzuk. Pár perc forralás után a mézzel édesítjük.
3. A burgonyát és a zellert megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük. Lábasba szórjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk, puhára főzzük.
4. A zöldfűszeres kéreghez a zöldfűszerek leveleit a szárról lecsipkedjük, durvára vágjuk. Turmixgépbe rakjuk, a fölszeletelt fokhagymával együtt. Az olívaolajjal meglocsoljuk, a zsemlemorzsát hozzáadjuk, összeturmixoljuk, sütőpapírra szórjuk. Az elősütött húsokat rárakjuk, és addig forgatjuk a zöld morzsában, hogy az vastagon bevonja a húsokat. Sütőpapírostól átemeljük a tepsibe. Egy kevés olajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 16-18 perc alatt megsütjük.
5. Amíg a hús sül, a cukkinit és a kicsumázott kápiát félbevágva fölszeleteljük, serpenyőben, a forró olajon 4-5 perc alatt roppanósan puhára sütjük, közben megsózzuk, megborsozzuk. A puha zelleres burgonyát leszűrjük, majd a vajat és a tejet hozzáadva, elektromos habverővel jó krémesre kikeverjük.
6. A sült szűzpecsenyét vastagabb szeletekre vágjuk, tányérra rakjuk és a megforrósított pecsenyeszafttal körülöntjük. A zelleres burgonyapürét és a sült zöldségeket melléhalmozzuk.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (körettel): 768 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük