Korhelyleves (alaprecept)


Hozzávalók:
15 dkg füstölt szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 3 babérlevél, fél kiskanál őrölt fekete bors, fél kiskanál őrölt kömény, 1 csapott evőkanál majoránna, 1 evőkanál pirospaprika, 1,7-2 liter víz, kb. 1 evőkanál só, 75 dkg savanyú káposzta, 40 dkg cserkészkolbász vagy virsli, fél kiskanál csípős Piros Arany, 1 közepes pohár (315 gramm) tejföl, 1,5 evőkanál finomliszt

1. A szalonnát kb. 0,5 centis kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. Utóbbit fazékban, a zsírt is hozzáadva pörcösre sütjük, majd rászórjuk a hagymát. Közepes lángon 8 perc alatt üvegesre sütjük, az utolsó pár percre a babérlevelet, a borsot, a köményt és a majoránnát is beleszórjuk. A tűzről lehúzzuk, 1,5 vízzel fölöntjük, lefödve a forrástól számított kb. 15 percig főzzük.
2. A savanyú káposztát, anélkül, hogy kimosnánk, néhány vágással fölaprítjuk, hogy szálai ne legyenek túl hosszúak. A cserkészkolbászt fölkarikázzuk.
3. A káposztát a pörköltalapba keverjük, lefedjük, kis lángon kb. 25 perc alatt szinte teljesen puhára főzzük. A kolbászt hozzáadjuk, 3-4 percig főzzük, a Piros Arannyal tüzesítjük. Közben a tejfölt liszttel és 2 deci vízzel teljesen simára keverjük, majd 2 merőkanálnyi forró levessel – pontosabban csak a levével – hígítjuk. Egy mozdulattal a tűzről lehúzott levesbe öntjük, majd 2-3 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk.

Jó tanács

– Víz helyett a füstölt hús levében is készülhet, de ekkor óvatosan bánjunk a sóval, mert a füstöltlé eleve sós.
– Lisztérzékenyek kukoricaliszttel sűrítsék.

6 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 520 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.