Lencsefőzelék füstölt hússal

Lencsefőzelék füstölt hússal
Hozzávalók:
1 kisebb, füstölt pulykafelsőcomb (lehet másféle füstölt hús is), 30 dkg lencse, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál finom- vagy Graham-liszt (teljes őrlésű liszt), 2 kiskanál mustár, 1 kiskanál pirospaprika, fél evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál csemege ételecet

1. A pulykacomb bőrét lefejtjük, majd a húst annyi — kb. 1,5 liter — vízben, amennyi bőven ellepi, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk.
2. A lencsét átválogatjuk, többször váltott hideg vízben megmossuk, majd 1-2 órára, de még jobb, ha egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. (Ha nincs időnk beáztatni, az sem gond,a lencse így is gyorsan megfő.) Ezután leszűrjük, egy lábasba rakjuk, és 1,2 liter füstöltlével fölöntjük. Vigyázzunk, ha sós lenne, akkor egy részét vízzel helyettesítsük! A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk. Kevergetve fölforraljuk, lefödve, kis lángon 35-45 perc alatt (ha egész éjjelen át áztattuk, akkor hamarabb) puhára főzzük.
3. A tejfölt a liszttel, a mustárral, a pirospaprikával, a cukorral meg kb. 2 deci vízzel (lehet a füstölt hús főzőleve is) simára keverjük. A puha lencséhez öntjük, pár percig kevergetve forraljuk. Ha kell, utánasózzuk, majd a tűzről lehúzva az ecettel ízesítjük. Tálaláskor a fölszeletelt húst a tetejére rakjuk.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + a lencse áztatása
Egy adag (hús nélkül): 318 kcal • fehérje: 20,5 gramm • zsír: 5,5 gramm • szénhidrát: 46,6 gramm • rost: 9,1 gramm • koleszterin: 0 milligramm