Szezámos sült zeller


Hozzávalók:
80 dkg nem fás zeller, kb. 5 dl zöldségerőleves, pár csepp citromlé, 4 evőkanál finomliszt vagy zabpehelyliszt, 3 tojás, 15-18 dkg szezámmag
a sütéshez: 8 evőkanál olaj

1. A zellert megtisztítjuk, majd kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A levesben (lehet ételízesítős víz is) 10-12 perc alatt roppanósra főzzük, közben a citromlével ízesítjük.
2. Ha kész, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, majd a lisztben, a felvert tojásban, azután a szezámmagban megforgatjuk. Utóbbit egy kicsit rá is nyomkodjuk, nehogy sütés közben leessen róla.
3. Az olajat egy széles szájú serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a zellert oldalanként kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsöpögtetjük. Tartármártással és rizibizivel kínáljuk.

Jó tanács
– A zeller főzéséhez használt leves jó ízes legyen, hogy a zöldségnek legyen mit magába szívnia.
– Zeller helyett karalábét, burgonyát vagy kissé ferdén felszeletelt sárgarépát is süthetünk ugyanígy. Ha a puhább cukkinit, gombát vagy padlizsánt sütjük így, akkor a zöldségeket nem kell előfőzni.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag (tartár és rizs nélkül): 495 kcal