Kávélikőrös, kávémázas muffin

Kávélikőrös, kávémázas muffin
Hozzávalók:
1 tojás, 10 dkg kristálycukor, 12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 0,5 dl kávélikőr, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál őrölt feketekávé, 1 csomag sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a mázhoz:
0,5 dl kávélikőr, 15 dkg mascarpone (natúr krémsajt), 3 evőkanál porcukor

1. A tojást a cukorral, elektromos habverővel 2-3 perc alatt jó habosra keverjük. A puha vajjal tovább keverjük, majd a tejfölt, a tejet és a likőrt is hozzáadjuk. A lisztet a kávéval, a sütőporral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.
2. Egy közepes muffinsütő mélyedéseit kikenjük, de az is jó, ha papírkosárral kibéleljük. A masszával majdnem teljesen megtöltjük, tetejüket kissé elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd a kis süteményeket rácsra rakjuk.
3. A mázhoz valókat nagyon jól kikeverjük, s a már majdnem kihűlt muffin tetejére simítunk belőle 1-1 kanálnyit.

12 darab
Elkészítési idő: 40 perc
Egy darab: 313 kcal