Csülkös, juhtúrós pogácsa

Csülkös, juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:
1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 kiskanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg juhtúró, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tejföl, 25 dkg főtt füstölt csülökhús
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez:
1 tojásfehérje

1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és a puha vajat (margarint) elmorzsoljuk benne. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a juhtúróval, a tojás sárgájával meg annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy az edény falától elváljon.
2. A főtt füstölt csülköt apróra vágjuk, a tésztába dolgozzuk, majd letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percen át kelesztjük.
3. Meglisztezett gyúrólapon 2,5-3 centi vastagságúra ellapítjuk és egy meglisztezett, 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk – de nem túl szorosan, hogy legyen helyük megnőni –, majd a tetejüket félig felvert tojásfehérjével lekenjük. Meleg helyen 40-45 percig kelesztjük.
4. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 16 perc alatt megsütjük.

50-60 darab
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Egy darab: 83 kcal