Sült kuszkuszgolyók


Hozzávalók:
25 dkg kuszkusz (készen kapható), só, frissen őrölt fekete bors, egy kis csokor petrezselyem (lehet korianderzöld, metélőhagyma vagy újhagyma zöldje is), 1 L-es tojás, kb. 2 evőkanál finomliszt
a sütéshez: bő olaj

1. A kuszkuszt 5 deci forrásban lévő vízbe szórjuk, megsózzuk, amint újra forr, szorosan lefedjük és a tűzről lehúzva hűlni, duzzadni hagyjuk. Mire megpuhul, az összes folyadékot magába szívja; pergős lesz, mint a jól elkészített párolt rizs.
2. Megvárjuk amíg kihűl, megsózzuk, megborsozzuk, majd a finomra vágott petrezselyemmel, a tojással és a liszttel összedolgozzuk.
3. Enyhén meglisztezett (esetleg megnedvesített) kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle. Bő, forró olajban 5-6 perc alatt aranybarnásra sütjük, lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlőre szedve leszárogatjuk. Sok salátával tálaljuk.

Jó tanács
– A kuszkuszgolyót különbféle mártásokkal, és ennek megfelelő köretekkel is tálalhatjuk. Pl. tejszínes gombamártással és rizzsel, édes savanyú mártással és rizzsel.
– A kuszkuszgolyó remek köret lehet olyan ételeknél, amihez krokettet adnánk, például vörösboros szarvascombhoz.
– A kuszkuszgolyót desszertként is kínálhatjuk, ilyenkor kevesebb sóval készítjük, és keverünk hozzá egy kevés cukrot és vaníliás cukrot is. Tálaláskor porcukorral behintjük és valamilyen finom lekvár kíséretében adjuk asztalra.

4 főre (16 darab)
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag (saláta nélkül): 322 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.