Grillezett harcsafilé krumplis rétessel, tejszínes kapormártással


Hozzávalók:
60 dkg bőr és szálka nélküli harcsafilé (afrikai harcsa, cápaharcsa, de lehet tengeri halfilé is), só, őrölt fekete bors, 1 citrom
a sütéshez:
2 evőkanál olaj, 4-5 dkg vaj
a réteshez:
40 dkg héjában főtt burgonya (tisztítva mérve), 1 zsemle, 1 tojás, 1 piros húsú kaliforniai paprika fele, 8 dkg sonka, só, őrölt fekete bors, 1 csomag 4 lapos réteslap, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa és olaj
a tejszínes kapormártáshoz:
4 dkg vaj, 1 evőkanál finomliszt, 4 dl főzőtejszín (a fele húsleves vagy tej is lehet), só, kristálycukor és citromlé, 1 csokor kapor

1. A harcsafilét 4 nagy vagy 8 kisebb szeletre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, félrerakjuk.
2. A réteshez a megtisztított főtt burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A zsemlét kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd a reszelt krumplival, a tojással, az ugyancsak kis kockákra vágott paprikával és sonkával összekeverjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
3. A réteslapokat úgy fektetjük egymásra, hogy közüket egy kevés zsemlemorzsával megszórjuk, egy kevés olajjal meglocsoljuk. A krumplis tölteléket egy vastagabb csíkban a felénk eső olalára halmozzuk. Olajjal a rétes tetejét is lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. A mártáshoz az olajat és a vajat egy kis lábasban együtt megmelegítjük, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de megpirulnia nem szabad! A tejszínnel fölöntjük, kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. megsózzuk, cukorral és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, végül hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.
5. A hal sütéséhez való olajat és vajat egy serpenyőben megforrósítjuk, majd a fűszeres halszeleteket oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük rajta. A sütés vége felé citromlevet facsarunk rá. Kapormártás és a fölszeletelt krumplisrétes kíséretében tálaljuk.

4 főre
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 998 kcal