Olasz paradicsomos, sajtos cukkini (zucchini parmigiana)

Hozzávalók:
1-1,2 kg zsenge cukkini, kb. fél evőkanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, kb. 4 evőkanál finomliszt
a sütéshez: olaj
a paradicsomos mártáshoz:
1 jó közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sütéshez való olívaolaj, kb. fél evőkanál só, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál szárított origano, kb. 1 evőkanál bazsalikomlevél, 1 liter passzírozott paradicsom
a rétegezéshez:
20 dkg mozzarella sajt, 7-8 dkg reszelt parmezánsajt

1. A cukkiniket megmossuk, majd miután a végüket levágtuk, kissé ferdén kb. 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, pár percre félrerakjuk.
2. A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pépesre zúzzuk. Az olívaolajat kisebb lábasban megforrósítjuk, a hagymát rászórjuk, 6-8 perc alatt üvegesre pirítjuk-pároljuk. Közben kissé megsózzuk. Nagyjából 1 deci vizet öntünk rá, és addig főzzük, míg újra a zsírjára sül. A fokhagymát hozzáadjuk, fél percig pirítjuk, megborsozzuk, az origanot belemorzsoljuk. A bazsalikomlevelet hozzácsipkedjük, a paradicsomlével fölöntjük, majd 10-15 percig főzzük, közben megsózzuk. Ha kell, közben adhatunk hozzá egy kevés vizet is, nehogy túlságosan besűrűsödjön.
3. A cukkinit alaposan lecsöpögtetjük, azután lisztben megforgatjuk és kb. kisujjnyi magas olajban oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. A mozzarellát lecsöpögtetjük, kis kockákra vágjuk, a parmezánt lereszeljük.
4. Egy közepes nagyságú tepsiben elsimítunk egy kisebb merőkanálnyi paradicsomszószt, amire rárakjuk a sült cukkini egyharmadát. Erre paradicsomszószt kenünk, a kétféle sajttal megszórjuk és néhány bazsalikomlevelet is tépkedünk rá. A rétegezést így folytatjuk, míg tart a hozzávalókból, de a tetejére friss bazsalikom már ne kerüljön.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük. 5 perc pihentetés után tálaljuk.

Jó tanács
– A paradicsommártás jó egyharmada megmaradt, amit tegyünk félre és másnap vagy harmadnap új étel készítéséhez használjuk el.

4 főre
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Egy adag: 641 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.