Fűszeres keksz

Fűszeres keksz
Hozzávalók:
35 dkg vaj vagy sütőmargarin, 5 dl (kb. 50 dkg) kristálycukor, 5 evőkanál méz, 2,3 dl víz, 1 kiskanál gyömbérpor, 2 kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, fél kiskanál őrölt kardamom, 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, 1,5 liter (kb. 90 dkg) finomliszt
a nyújtáshoz:
finomliszt
a sziruphoz:
1,5 dl víz, 15 dkg kristálycukor

1. Ez a keksz (pepparkakor) elmaradhatatlan kelléke a svéd karácsonynak. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A mézet kb. 0,3 deci vízben fölolvasztjuk, amikor már csak langyos, az előzőekhez adjuk. A fűszereket, a szódabikarbónát és a sót is belekeverjük, apránként a maradék 2 deci vizet, majd a lisztet dolgozzuk hozzá. Akkor jó, ha sima tészta lesz belőle. Ha ragadna, egy kevés lisztet adjunk még hozzá. Cipóvá formáljuk, folpackba csomagoljuk, egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Meglisztezett gyúrólapon 2 milliméter vékonyságúra ellapítjuk, azután különféle formákat (karácsonyfát, szívet, korongokat…) szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, díszíthetjük mogyoróval vagy mazsolával is, és jó forró sütőben (kb. 210 ºC) 5-6 perc alatt megsütjük.
3. A sziruphoz való vizet a cukorral fölforraljuk, majd a még forró sült kekszeket megkenegetjük vele.

Jó tanács
– Jól záródó fémdobozban 2 hónapig is eláll.

kb. 100 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy szelet: 90 kcal