Karácsonyi pulykaleves májgaluskával


Hozzávalók:
2 pulykaalsócomb (kb. 1 kg), 1-1 pulykanyak és pulykaszárny (kb. 1 kg), 3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 kisebb karalábé és zellergumó, fél csokor petrezselyem, 1-2 ág zellerzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 kiskanál egész fekete bors, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott evőkanál ételízesítő por, kb. 20 dkg házitészta (lúdgége vagy eperlevél)
a májgaluskához: 30 dkg pulyka- vagy csirkemáj, 2 zsemle, 2 tojás, 2-2 púpozott evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa, 1-1 kiskanál só és majoránna, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor petrezselyem, fél vöröshagyma, 2 evőkanál olaj

1. A húsokat megtisztítjuk, fazékba rakjuk, és 5 liter hideg vízzel leöntjük. Felforraljuk, majd habját szűrőkanállal lemerjük.
2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszában elnegyedeljük. A karalábét és a zellert elfelezzük, a petrezselyemmel meg a zellerzölddel együtt a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát megmosva, de héjastól adjuk hozzá, megfűszerezzük, és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.
3. Közben elkészítjük a májgaluskát. Ehhez a megmosott, lecsöpögtetett májat a hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével együtt ledaráljuk. A tojásokat, a lisztet meg a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megsózzuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. A petrezselymet és a megtisztított hagymát finomra aprítjuk. Utóbbit az olajon megfuttatjuk, majd ezeket is a májhoz adjuk.
4. Enyhén sózott vizet forralunk, és a májas masszát kiskanállal beleszaggatjuk. Kis lángon épp csak 2-3 percig forraljuk, azután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük. Amikor a galuska kihűlt, leszűrjük.
5. Tálaláskor a hasábokra vágott főtt zöldséget meg a kicsontozott, nem túl apróra darabolt húst a levesben megforrósítjuk, és a tányérokba szedett májgaluskákra merjük. A külön kifőzött tésztát is beletesszük.

Jó tanács – A májgaluskából érdemes nagyobb adagot kifőzni, mert lefagyasztható.

8 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 2065 kJ/494 kcal • 1,5 g fehérje • 18,1 g zsír • 41,1 g szénhidrát • 4,0 g rost • 311 mg koleszterin