Mákos, meggyes torta

Mákos, meggyes torta
Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 bögre (3 dl) cukor (valódi barna cukor is lehet), 2 tojás, 1 bögre (3 dl) őrölt mák (kb. 15 dkg), 1 bögre (3 dl) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 1 bögre (3 dl) tej, 1 csomag (12 g) sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 35-40 dkg kimagozott meggy (idényen kívül fagyasztott vagy befőtt is lehet)
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
finomliszt
a tetejére: vaníliás porcukor

1. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a cukorral keverjük habosra. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, azután sorban a többi hozzávalót is belekeverjük.
2. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk.
3. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb.45 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt tűre nem ragad rá a massza.
3 Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó tanács
– Mák helyett darált dióval is készíthetjük.
– Meggy helyett ribiszkével és csersznyével is finom.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 255 kcal