Lazacderék (lazacszték, lazacjava) roston

Lazacderék (lazacszték, lazacjava) roston



Hozzávalók:
kb. 1,2 lazacfilé, 3-4 evőkanál olaj (lehet sütéshez való olívaolaj is), só, őrölt fekete bors, 5-6 dkg vaj
1 kisebb citrom

1. A lazacfilé pikkelyeit lekaparjuk. Ez a művelet elhagyható, ha a lazac bőrét lehúzzuk, ez ízlés dolga. Ezután a filét 6 nagy szeletre vágjuk. (A zsírosabb, hasaalja részt kb. ujjnyi szélességben lekanyaríthatjuk róla, ezt kockákra vágva, ropogósra szokás sütni, de ez is szabadon választott.) Ha bőrével együtt sütjük a lazacot, akkor a bőrét érdemes néhány helyen bevágni a hal húsáig, hogy a szelet ne ugorjon össze.
2. Egy serpenyőt magában megforrósítunk, majd egy kevés olajjal forrósítjuk tovább. (Az is elég, ha csak kikenjük olajjal a serpenyőt, hisz a lazac elég zsíros, nem szükséges sok olaj a sütéséhez.) A halat belerakjuk, ha bőrrel együtt sütjük, akkor a bőrös oldalával lefelé, sőt egy kicsit le is nyomkodjuk, és így sütjük vastagságától függően 2-3 percig. Közben kissé megsózzuk, megborsozzuk. A szeleteket ezután megfordítjuk, a másik oldalukat is kb. 2 percig sütjük. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet, a serpenyőbe vajat dobunk, és ezzel locsolgatjuk a halat még kb. fél percig. Végül a halra és a vajra egy kevés citromlevet is facsarunk, Fontos, a hal ropogós bőrére ne locsoljunk citromlevet, nehogy visszapuhuljon.
3. Tányérra rakjuk a sült halat, vajas zsírjával lefényezzük. Sok zöldséggel vagy salátával tálaljuk.

Jó tanács
– Lazactörzsnek nevezzük, amikor a hal törzséből jó ujjnyi vastag, patkó alakú szeleteket vágunk. Nagyobb üzletekben eleve így kapható.
– Aki paleo vagy tejérzékeny étrendet tart, sütéshez való olívaolajjal készítse.
– Megolajozott grillrácsva rakva ugyanígy süthetjük.

6 főre
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Egy adag: 402 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük