Karácsonyi mézespuszedli (takarékos változat)


Hozzávalók
a tésztához:
0,5 liter (43 dkg) kristálycukor, 5 dl (500 gramm) tej, 12,5 dkg Rama sütőmargarin vagy vaj, 1-2 kiskanál mézessütemény-fűszerkeverék, 1 csomag (15 gramm) szalalkáli, 4 nagy evőkanál (8 dkg) méz, 1 kg finomliszt, 3 tojássárgája
a formázáshoz:
egy kevés finomliszt
a mázhoz:
3 tojásfehérje, 30 dkg porcukor

1. A cukrot lábasba szórjuk, közepes lángon barnára karamellizáljuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. A tejet ráöntjük, majd kis lángon addig főzzük, míg a karamell a tejben föl nem olvad. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk, amikor már csak meleg, a margarint is hozzáadjuk, hogy fölolvadjon.
2. Amikor kihűlt, a fűszerkeveréket, a szalalkálit és a mézet is belekeverjük.
3. A lisztet tálba szórjuk, az előzőeket hozzáöntjük, a tojássárgáját hozzáadjuk és fakanállal simára keverjük. Ragacsos massza lesz belőle, de nem kell tovább lisztezni! Folpackkal letakarjuk és legkevesebb 2-3 órán át hűtőben vagy hideg spájzban tartjuk.
4. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és két részre osztjuk, mert így könnyebb vele dolgozni. Kb. félujjnyi vastagságúra (7-8 milliméter) ellapítjuk, majd egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, ellapítjuk és szaggatjuk. (Kedvünkre már karácsonyi formákat, – fenyő, csillag stb.- is szaggathatunk belőle.)
5. Előmelegített sütőben, kis lánggal (150 ºC) kb. 15 percig sütjük. Hűlni hagyjuk.
6. A tojásfehérjét a porcukorral sűrűn folyósra felverjük, ez elektromos habverővel 2-3 perc. Közben tehetünk bele 1 kiskanálnyi citromlevet is. Ezután kettéosztjuk. A kész puszedliket ugyancsak elfelezzük, a mázba szórjuk, összeforgatjuk, majd rácsra vagy a sütőpapírra visszatéve szikkadni hagyjuk. Jól záródó fémdobozban hetekig eláll.

kb. 100 darab
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + több óra pihentetés
Egy darab: 86 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.