Sonkával, sajttal, tejföllel rakott csirkemell ropogós szalonnakéregben (öcsém kedvére)



Hozzávalók:
kb. 70 dkg csirkemellfilé, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, kb. 30 dkg vékony szelet főtt füstölt húsos szalonna (sliced bacon), 8 dkg finomliszt, 3 tojás, 15- 20 dkg reszelt trappista és ugyanannyi reszelt füstölt sajt, 8-12 szelet csirkesonka, 3-4 dl tejföl

1. A csirkemellet kissé lapjában 4-5 dekás, vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kb. 25 centi hosszú, 15 centi széles, magas tűzálló tálat a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az edény peremén túllógjon.Az aljára pár sonkaszeletet rakunk, és egy kevés tejföllel megkenjük.
2. A húst a lisztben, a felvert tojásban meg a kétféle sajt keverékében megforgatjuk, egy sort a tálba rakunk.
3. Erre néhány szelet sonka kerül, amire kb. 2 evőkanál tejfölt kenünk. Ismét bundázott csirkemell következik. A rétegezést addig folytatjuk így, míg a hozzávalókból tart, de a tetejére hús kerüljön. A megmaradt tojást a megmaradt tejföllel összekeverjük, a rakottasra locsoljuk, elkenjük. A lelógó szalonnát ráhajtjuk.
4. Lefedjük, tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Eleinte, úgy 40 percre érdemes alufóliával letakarni az egész edényt, mert sülés közben nagyon fröcsköl.
5. Amikor kész, megvárjuk, amíg kihűl, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, különben nem szeletelhető. Másnap a tepsiben felszeleteljük és 80 ºC-os sütőben 25-30 perc alatt megforrósítjuk, de hidegen is asztalra adhatjuk. Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával, savanyúságokkal tálaljuk.

Jó tanács
– Pulykamellfiléből is készíthetjük, ilyenkor persze pulykasonkát használunk hozzá.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + pihentetés
Egy adag (savanyúság nélkül): 968 kcal • fehérje: 83,5 gramm • zsír: 60,0 gramm • szénhidrát: 23,3 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 459 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.